Tietoa varusteista
KYPÄRÄ
Kypärä on hyvä turvallisuusväline pienelle aloittelevalle luistelijalle. Luistelukoululainen ei vielä hallitse riittävällä tasolla itseään eikä luistimia. Kypärällä varmistamme, että lapselle ei tule haavereita erilaisissa kaatumis- tai törmäystilanteissa. Jääkiekkokypärä tai polkupyöräkypärä käy tähän tarkoituksen hyvin. Kirjoita kypärään etupuolelle lapsen nimi vaikka maalarinteippiin - näin helpotat ohjaajan työtä.
VAATETUS
Luisteluasun tulee olla lämmin, joustava ja mukava päällä, jotta luistelijan on helppo liikkua. Esimerkiksi verryttelypuku tai fleece-asu, jonka alle puetaan pitkät alusvaatteet, on hyvä vaihtoehto. Paksuja toppavaatteita tulisi välttää. Luisteluasussa ei saa olla pitkiä roikkuvia tai helposti irtoavia osia. Lisäksi sormikkaat tai lapaset, mukaan voi varata useammatkin, sillä aluksi kaatuillaan tahattomasti ja tahallaan.
LUISTIMET
Luistimet ovat luistelijan tärkeimmät varusteet.
Luistelukoululaisille riittävät harjoitusluistimet ja kaunoluistimet (ns. markettiluistimet). Luistelutaidon kehittyessä ja harrastuksen jatkuessa pidemmälle kannattaa hankkia tukevat taitoluistimet.
Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa ja on välttämätön uusien taitojen oppimisessa. Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa. Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että varsi pysyy luistinta vaakasuorassa pidettäessä jäykkänä eikä se taivu löysästi alaspäin. Luistinkengän tulee olla jalkapöydän kohdalta riittävän tiukka ja nilkkaa tukeva. Tukevalla luistimella voi myös seistä yhdellä jalalla ja hyppiä tasahyppyjä. Hyvät ja kunnolliset luistimet ovat sellaiset, joilla on helppo kävellä pukusuojasta jäälle, joilla askel on vakaa eikä nilkka väänny puolelta toiselle yhdellä jalalla seistessä. Hyvät luistimet tukevat nilkkaa niin, etteivät ne kipeydy luistellessa, vaan luistelu on helppoa ja vaivatonta. Luistelussa pääsee alkuun millä tahansa tukevalla luistimella, mutta jo varhaisessa vaiheessa kannattaa panostaa kunnollisiin luistimiin. Suosittelemme lämpimästi oikeita taitoluistimia. Taitoluistin on tehty lajiin ja sen ominaisuudet tukevat luistelun oppimista. Taitoluistimen terä on keinumainen, siinä on keskellä ura ja edessä piikit. Hyvä luistinkenkä ei ehkä heti tunnu miellyttävältä jalkaan, vaan se täytyy ajaa sisään. Seuramme nettisivuilla on myös Osta ja Myy–palsta, josta löytyy luistimia ja muita varusteita.
Kengän tulee olla sopivan kokoinen (ei liikaa kasvunvaraa). Jos luistimet ovat liian isot, jalka liikkuu luistimessa ja syntyy hiertymiä. Lapsilta koon oikeellisuuden voi karkeasti kokeilla seuraavasti: kantapään ja kengän väliin tulee mielellään mahtua yksi sormi. Käytä luistimessa ohutta sukkaa, ei villasukkaa! Käytä luistimissa mieluummin jalkaa hyvin myötäileviä puuvillasukkia kuin paksuja kudottuja villasukkia. Käytä aina puhtaita sukkia, sillä ne ovat lämpimämmät. Kylmille varpaille on hyväksi todettu villapohjaiset sukat.
Taitoluistimen terä on hieman kaareva (keinumainen) ja siinä on kärkipiikit sekä ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan melkein kaikissa luisteluharjoitteissa, joten niitä EI saa viilata pois. Uraterä helpottaa kääntymisiä, painoa terällä muutettaessa (painonsiirto ulkoterälle tai sisäterälle). Hyvä terä mahdollistaa luistelun molemmilla reunoilla yhtäaikaisesti tai vain toisella reunalla. Oikeanlaisella terällä lapsi oppii oikean luisteluasennon. Taitoluistimissa on huomattavasti tukevampi varsi kuin markettiluistimissa. Varsi on myös lyhyempi, mikä mahdollistaa nilkan liikkumisen eri askelkuvioissa.
LUISTINTEN OIKEA SITOMINEN
- Muutama ensimmäinen reikäpari (varpaiden kohta) sidotaan melko löysästi.
- Seuraavat nilkkaan asti kireälle.
- Nilkkaan tehdään solmu tai kaksoisnyöritys, joka pitää nauhat kireällä.
- Varsi sidotaan löyhästi siten että ylhäällä varren ja säären väliin mahtuu sormi kengän ja jalan väliin.
- Nauhoja ei saa solmia nilkan ympärille, vaan nauhojen päät työnnetään kengän suun sisälle tai laitetaan hakasten ympärille. Näin estetään toisen terän mahdollinen takertuminen roikkuviin nauhoihin. Liian pitkät nauhat on syytä lyhentää sopiviksi.
LUISTINTEN HUOLTO
Jään ulkopuolella on terien päällä pidettävä suojukset, mieluiten myös muovimatolla, koska kengistä kulkeutuu matoillekin hiekkaa. Luistelun jälkeen pukuhuoneessa poistetaan suojat ja kuivataan aina terät pyyhkeellä. Tapa on hyvä opetella heti alusta alkaen. Luistimet olisi hyvä säilyttää ilman suojuksia, jotta terät eivät ruostuisi. Terien päällä voi käyttää erillisiä kankaisia suojia.
Luistimien terien tulee olla terävät myös aloittelijalla. Tylsillä terillä ote lipsuu, mikä vaikeuttaa harjoittelua. Terän kunnon voi tarkistaa sormella kokeilemalla, tuntuuko terä "sivusuuntaan" terävältä, eli jos terä on pyöristynyt se on tylsä. Ei ole aivan sama missä taitoluistimet teroitetaan. Niissä on erilainen urateroitus kuin esim. hokkareissa. Luistimet on aina teroitettava asiantuntijalla. Seuran nettisivuilta löytyy teroittajien yhteystiedot.